top of page

Aanbod kinderen

DapperKind Brigade gelooft in het in gesprek gaan met kinderen van alle leeftijden. Het lesaanbod wordt op maat gemaakt, zodat het toegankelijk en veilig blijft voor de leeftijdsgroep. Als gespreksleider zorg ik voor een veilig kringgesprek door een open, oordeelloze houding aan te nemen. Door middel van filosofisch getinte vragen laat ik kinderen meedenken en reageren. Elk kind redeneert vanuit zijn eigen ervaring en referentiekader. 

Pedofilie, wat is dat?

 

In deze les gaan we in op verschillen in geaardheid. Je kunt vallen op jongens, op meisjes, op jongens én meisjes en je kunt ook vallen op verschillende leeftijden, jong en oud. De geaardheid pedofilie gaan we nader onderzoeken. Door middel van filosofisch getinte vragen gaan we ontdekken wat pedoflie is, wanneer je iemand pedoseksueel noemt, hoe je in een vervelende situatie kan belanden en wat we in Nederland hierover hebben afgesproken. 

 

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan wie je hulp kan vragen als zoiets je overkomt. 

Een veilig huis, wat is dat?

 

In deze les gaan we in op veiligheid. Naar aanleiding van een filmpje van klokhuis gaan we onderzoeken wat een huis een veilig huis maakt. En wat maakt dat je je weleens alleen kunt voelen of bang. Vormen van mishandeling en pestgedrag zullen aan bod komen en wat dit met je kan doen. Wat maakt een huis gezellig en fijn? Wat is jouw allerliefste plekje in huis en waarom? En bij wie voel jij je het veiligst?

Er wordt afsluitend aandacht besteed aan wie je hulp kan vragen op school als je dat nodig hebt.

 

We sluiten de les af met een creatieve opdracht. 

Mensen en gevoelens, hoe zit dat? 
 

Deze les gaat over menselijke behoeften, gevoelens en gedachten en de invloed daarvan op je gedrag.  

In deze les maak ik o.a. gebruik van de 4 G stappen uit de Rationeel Emotieve Therapie. Op een simpele beeldende manier leg ik de relatie uit en laat ik kinderen zelf meedenken en opdrachten uitvoeren die hen helpt zichzelf beter te begrijpen. 

 

Deze les bevordert begrip en empathie: hoe meer je jezelf begrijpt, hoe meer je anderen kunt begrijpen. Dat is winst! 

Als je begrijpt dat je gedrag altijd ergens vandaan komt én dat je gevoelens mede bepaald worden door je eigen gedachten, dan kan je die gedachten ook ombuigen. Dat biedt houvast en controle. Je kunt een beetje met een helicopterview naar jezelf en anderen leren kijken. Je wordt er wijzer en sterker van! Je bent een mens en zo werkt het bij iedereen! 

 

We sluiten af met een creatieve opdracht.

(Ook heel interessant voor volwassenen!)

Opzet lesaanbod

 

  • voorgesprek met de school

  • groepsafspraken met kinderen

  • thema onderzoeken n.a.v. creatief lesmateriaal

  • kringgesprek met prikkelende vragen

  • hulp op school 

  • creatieve en/of oefenopdracht

​

Aan het begin van de les gaan we eerst groepsafspraken maken. Daarna gaan we samen het thema van de les onderzoeken met behulp van creatief lesmateriaal: verhaaltje, tekeningen, filmpje en/of presentatie. Ik zorg voor een veilig kringgesprek door een open, oordeelloze houding aan te nemen. Door middel van vragen laat ik kinderen meedenken en reageren. Elk kind reageert vanuit zijn eigen ervaring en referentiekader. Ik maak gebruik van beeldend materiaal en ik kan opdrachtjes invoegen passend bij de les. De onderwerpen zijn best pittig, maar de uitvoering is oplossingsgericht. 

Aan leerkrachten vraag ik een betrokken en observerende rol tijdens de les. 

 

Actief signaleren

Door het interactieve en open karakter van de lessen kan er veel waardevolle informatie vrijkomen. Dit biedt u de kans om actief te signaleren. Door de gevoelige onderwerpen zijn de randvoorwaarden van groot belang. Wanneer kinderen met ervaringen komen en/of geemotioneerd raken dan mag er geen handelingsverlegenheid ontstaan. Om de veiligheid voor kinderen te garanderen is een goede voorbespreking daarom noodzakelijk. Wat zijn de stappen die je neemt wanneer een kind tijdens de les ondersteuning nodig heeft. Wat kun je zeggen en doen. Wat is het vervolg. Welke informatie geef je aan de groep en aan de ouders. 

 

Bij het actief signaleren is het van belang dat de volgende personen aanwezig zijn:

  • aandachtfunctionaris kindermishandeling en/of

  • vertouwenspersoon / intern begeleider / JGZ medewerker 

 

 

DapperKind Brigade zou graag willen dat kinderen meer in de gelegenheid worden gesteld om met elkaar van gedachten te wisselen. Wilt u dat ook graag en heeft u belangstelling voor een workshop? Klik hier

bottom of page