top of page

Wie Wat Hoe & Waarom

WIE

Mijn naam is Bonnie de Ligny en ik trek me het welzijn van kinderen aan. Vanuit mijn liefde voor de jeugd en met mijn werkervaring als sociaal pedagogisch hulpverlener en trainer in sociale weerbaarheid heb ik een simpel aanbod ontwikkeld voor scholen om grensoverschrijdend gedrag van volwassenen mét kinderen bespreekbaar te maken. 

 

WAT

DapperKind Brigade wil voorkómen in plaats van genezen door met basisschoolkinderen in gesprek te gaan over seksueel en overig grensoverschrijdend gedrag van volwassenen. Mijn aanbod geeft kinderen kennis en inzichten die ze nodig hebben om een negatief zelfbeeld te voorkomen en eigen grenzen beter te beschermen.  

 

Hoe

Ik bied mij aan als gespreksleider en verzorg vanaf schooljaar 2017-2018 gastlessen over de volgende onderwerpen:  

 

  • Pedofilie, wat is dat? (voorlichting over pedofilie en pedoseksualiteit, seksueel misbruik en incest)

  • Een veilig huis, wat is dat? (over grensoverschrijdend (pest)gedrag van volwassenen) 

  • Mensen en gevoelens, hoe zit dat? (over menszijn: de relatie tussen behoeften, gevoelens, gedachten en gedrag)

 

Klik hier voor meer informatie over de opzet van mijn aanbod. 

 

WAAROM
Er wordt met kinderen op school nauwelijks gesproken over grensoverschrijdend gedrag van volwassenen. Af en toe naar aanleiding van een incident in het nieuws of tijdens een zelfgekozen spreekbeurt. Een gemiste kans, omdat het kinderen aangaat. Kinderen vinden deze onderwerpen óók belangrijk, vaak belangrijker nog dan rekenen en taal. Zij kunnen hier heel goed over meedenken en meepraten. Veel verdriet van slachtoffers zit in de eenzaamheid. Je alleen voelen. “Niemand die iets ziet, zegt of doet”. Daarom is het van belang dat er openheid komt en voorlichting wordt gegeven. 

 

Meldcode

Basisscholen zijn verplicht een Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te hebben. Het biedt richtlijnen wat te doen bij signalen van kindermishandeling. Dat is een mooie ontwikkeling en noodzakelijk. Mij valt het echter op dat er bij het ‘signaleren van kindermishandeling’ nauwelijks wordt gesproken over het kind als belangrijkste informatiebron. Net zoals ouders van vriendjes en vriendinnetjes belangrijk zijn als informatiebron, aangezien deze vaak een relatie met het kind en zijn omgeving aangaan na schooltijd. 

 

DapperKind Brigade wil daarom een stap verder gaan.

 

Actief signaleren vanuit veiligheid

Wat we weten is dat kinderen uit zichzelf niet snel zullen praten over kindermishandeling vanwege loyaliteit, angst, schaamte, schuldgevoel en onwetendheid. Dit wetende kun je twee dingen doen. Meegaan in deze zwijgzaamheid óf er voor zorgen dat je een veilige omgeving creëert waarin de kinderen zich vrij voelen om wél hun gedachten, gevoelens en ervaringen te delen. Kinderen praten ook niet graag over pesten of gepest worden, toch merken we dat ze het fijn vinden om ervaringen te delen als de mogelijkheid geboden wordt en zij zich veilig genoeg voelen. De ervaring leert dat wanneer één kind of volwassene zichzelf kwetsbaar opstelt, dat anderen volgen. Hier ligt een mooie rol voor u en mij! 

 

Praten over grenzen en gedrag

Ik ben onder andere trainer omgaan met pesten. Pesten en kindermishandeling zijn gekoppeld op allerlei manieren. Het gaat beiden over grensoverschrijdend gedrag. En over grenzen en gedrag kun je altijd praten. Pesten gebeurt overal waar mensen zijn. Ook tussen volwassenen en kinderen. Gek dat we binnen het thema pesten dit aspect liever laten liggen. Ik vind het een prachtige kans om het over kindermishandeling te hebben. Je hebt het over grenzen, over gedrag, over de oorzaken van gedrag en wat het met je doet. En dat laatste is ongelooflijk belangrijk. Want wat het met je doet, daar zit de pijn en het verdriet en het verliezen van je eigenwaarde. Daar kun je het met kinderen over hebben.

 

Troost en hulp

Ik denk dat we in ons denken en handelen t.a.v. kindermishandeling iets heel belangrijks en essentieels overslaan; de behoefte aan empathie, begrip, troost en een gevoel van veiligheid op school voor kinderen die zich in privé situaties niet veilig voelen. Door het er alleen al over te hebben in de klas en er tijd aan te besteden kun je al veel betekenen. Wanneer je kinderen aan het woord laat zullen ze ons, denk ik, verrassen met hun kennis, inzichten en empathie. Praten over deze onderwerpen biedt troost aan kinderen die dit nodig hebben. Ze merken dat ze niet alleen zijn, dat wat ze meemaken niet ‘normaal’ is en ze worden begrepen in al hun verwarrende gevoelens. Ook biedt zo’n gesprek de mogelijkheid voor het praten over normen en waarden, over kinderrechten en de wettelijke regels in Nederland én het bieden van concrete informatie over hulp op school en daarbuiten: “Naar wie kan ik toe als ik me (thuis) niet veilig voel?” 

 

Overigen projecten

Mijn bijzondere aandacht gaat uit naar het bespreekbaar maken van seksueel misbruik. Zelf heb ik geen seksueel misbruik verleden. Ik ken wel veel mensen die als kind seksueel zijn misbruikt. Mijn betrokkenheid met dit specifieke onderwerp komt vooral voort uit empathie naar ervaringsdeskundigen en mijn verantwoordelijkheidsgevoel naar kinderen. Er moeten grote stappen worden gezet in Nederland voor de veiligheid van kinderen vind ik. Ik zet me graag in om het onderwerp seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Ik werk daarin graag samen met mensen die wéten waar het over gaat, omdat ze het zelf hebben ervaren. Wij als omstanders hebben jullie hard nodig. Jullie hebben ons ook nodig in het zichtbaar worden. Samen zouden we heel veel kunnen betekenen voor de veiligheid van kinderen.

 

 
Kunt u zich in bovenstaande vinden?
Neem contact met mij op.
​
 
Toekomstdroom: een liefdevolle hartengeneratie

Het aanbod van DapperKind Brigade valt onder een overkoepelende maatschappijvisie. Ik geloof oprecht dat de periode op de basisschool een uitgelezen kans biedt om aan een liefdevolle en sociaal veerkrachtige generatie te bouwen. Wanneer wij kinderen voldoende inzicht, kennis en vaardigheden meegeven om te denken, te voelen en te handelen vanuit hun MENSZIJN, dan kunnen veel sociaal maatschappelijke problemen worden voorkomen. Want hoe meer jij jezelf begrijpt als mens, hoe meer je anderen kan begrijpen. Jij en ik, wij zijn hetzelfde. Wanneer jij daarnaast op school ook leert op een respectvolle manier je grens aan te geven en met verschillen in meningen of zienswijze om te gaan, dan heb je daar je hele leven profijt van. Dat schept verbondenheid en sociale veerkracht en dat is WINST, niet alleen voor het welzijn, maar ook voor de welvaart. 

bottom of page